OMVORMERS

Bij de keuze voor een installatie van zonnepanelen is een belangrijke rol weggelegd voor de omvormer. Er bestaat een aantal verschillende soorten omvormers op de markt. De belangrijkste categorieën zijn string-omvormers en parallel omvormers. Hoe maakt u nu de juiste keuze?

Omvormers zijn een zeer belangrijk onderdeel van elke zonnepanelen installatie. Ze zetten de gelijkstroom om in wisselstroom, zorgen ervoor dat de panelen op elk moment hun maximale vermogen produceren (het zogenaamde MPP tracken), en meten de opbrengst van het systeem.

STRING-OMVORMER

Bij string-omvormers worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld in lange strings, en worden vervolgens de strings aan de omvormer gekoppeld. Dit is het meest voorkomende type installatie, en wordt toegepast wanneer de panelen allemaal dezelfde kant op staan gericht en er weinig last is van schaduw. Het voordeel van deze systemen is dat ze relatief simpel zijn met weinig verschillende onderdelen en daardoor een kleine kans op storingen. En als er al een storing zou zijn in de omvormer, dan is deze meestal goed bereikbaar en dus gemakkelijk om te vervangen.

Een parallel systeem wordt gevormd door systemen met zogenaamde ‘power optimizers’ in combinatie met omvormers. De bekendste producent van deze systemen is het Israëlische SolarEdge. Bij deze systemen is elk paneel uitgerust met een Optimizer, die het MPP tracken per paneel regelt, en die de gelijkstroom van het paneel omzet in een andere gelijkstroom. Vervolgens is er net als bij string-omvormers nog één centrale omvormer nodig die de gelijkstroom weer omzet naar wisselspanning. Het nadeel van de grotere complexiteit van de installatie speelt hier ook nog wel, al is de meest gevoelige elektronica in de omvormer geplaatst en dus in principe eenvoudiger te bereiken.

SOLAREDGE OMVORMER (STRING-OMVORMER)

Net als bij een gewone omvormer zet het SolarEdge systeem de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Een SolarEdge systeem geeft echter meer opbrengst per zonnepaneel en meer inzicht in de werking van de zonnepanelen. Verder is het een veiliger systeem en gaat langer mee dan een traditioneel systeem.

SolarEdge haalt meer stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te regelen met een power- optimizer. De optimizers geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. De power- optimizers beveiligen de zonnepanelen ook, door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels.

1) Meer opbrengst uit ieder zonnepaneel
2) Geen zorgen over de werking en opbrengst van uw zonnepanelen
2) Besparing op onderhoudskosten
4) Toekomstbestendig en flexibel
5) Veiliger dan andere systemen

Met een string- omvormer wordt 6% van de zonnepanelen niet benut, op een dak zonder schaduw. Bij een situatie met schaduw verliest u 16-25% opbrengst met een string- omvormer. Dit komt omdat een regeling per zonnepaneel ontbreekt bij string- omvormers. Minder goede zonnepanelen beïnvloeden de opbrengst van alle andere zonnepanelen negatief.

Bekijk hier meer over SolarEdge.

DOWNLOAD DE BROCHURES VOOR MEER INFORMATIE EN SPECIFICATIES:

SolarEdge power optimizer S440 S500 S500B

SolarEdge enkelfasige omvormers SE2200 / SE6000

SolarEdge driefasige omvormers SE4k / SE12.5K

GROWATT OMVORMER (STRING-OMVORMER)

Growatt is éen van de grootste producenten van omvormers in de wereld! In Nederland heeft onder andere Vereniging Eigen huis de Growatt omvormer geselecteerd als standaard omvormer. Daarna zijn er in Nederland in korte tijd duizenden growatt omvormers geïnstalleerd. U kunt Growatt omvormers het beste typeren als een kosteneffectieve omvormer met een hoog rendement. Ook bij deze omvormer is monitoring mogelijk! Een belangrijk voordeel is dan ook:

EFFICIËNTIE, GELUIDSLOOS EN GARANTIE

Growatt omvormers behoren tot de meest efficiente omvormers in de wereld. 97 tot 98% van alle zonne-energie uit de zonnepanelen kan door de omvormer worden omgezet in stroom die aan het net wordt geleverd. Deze uitstekende werking van de Growatt omvormers wordt ook bevestigd in de onderzoeken van het Duitse onderzoeksinstituut Photon. Hier krijgt Growatt een A+ ranking. Omdat de Growatt omvormers geen transformator bevatten en geen ventilator hebben de Growatt omvormers een lange levensduur. Veel omvormers branden door omdat de mechanische ventilator na een aantal jaren kapot gaat. De Growatt omvormers bevatten geen draaiende onderdelen. Growatt omvormers zijn nagenoeg geluidsloos en daarom geschikt om in huis te hangen. De standaard fabrieksgarantie op Growatt omvormers bedraagt 10 jaar voor 1-fase omvormers en 5 jaar voor 3-fase omvormer. De garantie op de 3-fase omvormer is uitbreidbaar tot 10 jaar.