ZONNEPANELEN VOOR PARTICULIEREN

In sommige landen (USA, Duitsland, Australie, Nederland) bestaan terugkoop regelingen.
Zo’n regeling houdt in dat een eventueel teveel aan geproduceerde zonnestroom terug het elektriciteitsnet in gaat.
De energie- maatschappij is verplicht dit teveel van u over te nemen tegen een redelijke prijs. 30 staten van de USA kennen een terugkoop regeling, met verschillende tarieven.

TARIEVEN DUITSLAND

In Duitsland is de vergoeding(2004) een stimulerende € 0,57 per kWh. Het is daarom niet vreemd dat er in Duitsland door particulieren veel meer zonnepanelen worden geplaatst dan in Nederland. (eind 2002: 240.000.000 Wp in Duitsland tegen 190.000.000 Wp in Nederland) ondanks het feit dat onze oosterburen geen cent investeringssubsidie krijgen! Ook Oostenrijk en Portugal kennen een riante terugleververgoeding. De Nederlandse wetgever is zoals gebruikelijk weer erg krenterig. In Nederland mag u zonnestroom systemen tot 600Wp zelf installeren. De inverter moet zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen worden geplaatst en moet worden aangesloten op een geaard stopcontact.

BIJ INSTALLATIES BOVEN 600WP

moet er een nieuwe groep worden gemaakt in de meterkast (of er moet al een vrije groep aanwezig zijn). Op deze groep wordt alleen uw zonnestroom installatie aangesloten. Voordat uw systeem in gebruik wordt genomen moet deze eerst worden gecontroleerd door een erkende installateur.